lördag 30 juni 2007

23. doften av barndom


Leos farföräldrar har ett hus nära havet i Ängelholm. Så alltid när vi är på besök brukar det bli långa promenader på cykelstigen längs vattnet. Vi har några bestämda rutter; fram till Skepparkroken, fram till vita dubbelhuset, fram till designvillan eller ända bort till bryggan. När du går längs vattnet luktar det av en av de skönaste lukter jag vet. Det är, eeehhh...tång. Varje gång jag känner den doften så slår en våg av minnen från en lycklig uppväxt över mig. Soliga dagar med kompisar bland sanddynerna i Havsbaden, salta bad vid Klitterhus, långa promenader i Skälderviken, pappa som styr båten in i hamnen, Kullaberg mot horisonten. Hemma, kärlek, trygghet. Fantastiskt hur en doft kan framkalla så många minnen?

Det är högst osannolikt att vi bosätter oss i Ängelholm i en nära framtid. Så det känns lite sorgligt att Leo aldrig kommer att förknippa den sältade doften av tång med sitt hem. Men förhoppningsvis kommer han att förknippa den med efterlängtade besök hos sin farmor och sin farfar, med sommarlov i Skåne, glass på hamnpiren med farbror A och O och långa promenader med sin pappa längs vattnet. Och det kunde ju vara betydligt värre.

Gud förbjude dock att hans barndomsminne kommer att väckas av brölande AIK-fans utanför Råsundastadion...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig, doften av tång är verkligen att föredra framför brölande sport-tokar! :-)

Verkligen en jättehärlig beskrivning av din barndom! Tillbringade en vecka på Österlen för två somrar sen och jag längtar verkligen tillbaka. Det var mitt första besök där men verkligen inte det sista! Fick jag bestämma skulle jag gärna flytta ner dit på studs :-)

Anonym sa...

Även vi är födda på västkusten (visserligen en 20 mil från varandra) och den där doften av ruttnande tång blandat med salt vind är magisk! Vi drar både djupa, djupa andetag när vi kommer i närheten av den och försöker konservera doften inomhus. För den är barndomens cyklingsturer till hamnen, de sena kvällsdoppen, de höga mer oroliga vågorna som visar att sommaren är slut...

Kottefamiljen sa...

Eh...inombords...inte inomhus..;)

Anonym sa...

Ja, det troligaste blir väl att Leo när han växt upp kommer att säga "ledur", "murkt" och "tred". Självklart kommer han att bli AIK:are, troligen med i Black Army och kanske t.o.m. i Firman. Då kommer han att ha många "vackra" tatueringar på armar och i nacken. Vänta bara...

/Z