lördag 24 november 2007

114. you´re getting sleepy...

Vi har ju glömt att informera om resultaten från Operation Cold Turkey. Dessvärre så kan det inte sägas ha gått särskilt bra. Insomningen var som tidigare smärtfri. Problemen är att han fortsatte att vakna under nätterna.

I två veckor fick Leo ingen välling under nätterna. Däremot sov en av oss på en madrass bredvid honom hela tiden och när han gnydde eller skrek så klappade vi om honom eller vaggade sängen. Det var sällan han kom in i skrikstadiet efter de tre-fyra första dagarna. Däremot var det alltid flera perioder då han låg och gnydde i uppemot timmen.

Efter två veckor så försökte vi i onsdags åter introducera välling under natten, för att se om han kanske kunde nöja sig med en eller två gånger per natt? Jo, tjena! Nu är det värre än tidigare! Och Leo är rejält sur och gnällig på dagarna eftersom han sover så dåligt.

Efter att ha köpt in och studerat en bok om sömnsvårigheter så inleds ikväll Operation Colder Turkey. Denna gång skall vi köra den klassiska 5-minuters metoden. Detta innebär att vi går in med 5 min mellanrum och säger något snällt så att Leo märker att han inte är ensam. Vi skall dock inte plocka upp honom eller på annat sätt röra honom. Tänket är såklart att han till slut skall lära sig att det ”inte är lönt” att skrika utan acceptera att det inte serveras mat eller kramar på natten utan att då skall man sova. Det känns lite hjärtlöst men vi är beredda att ge de flesta metoder en chans om vi kan få vår bebbe att sova lite fler sammanhängande timmar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja testa 5mm pa ungen jag har hand om (ar barnflicka), fast jag vet inte om det ar lont.. man ska val testa i 2 veckor, och jag slutar har om 3... fast det kan ju vara skont for mamman sen.. vad tycker du? :)

Thomas & Ingrid sa...

Hej Linda!

Är det bara tre veckor kvar tills du skall sluta som barnflicka så skulle jag råda dig att hålla fast vid nuvarande rutiner (om de inte är helt kass), så kan din efterträdare få besluta om hon/han vill tillämpa 5mm eller någon annan av de otalia varianter som finns.

Anonym sa...

heja heja!
vi har försökt med 5 mm på natten, som för er. insomningen fungerar galant (vi sitter dock i en fåtölj på rummet tills han somnat) men nätterna blev han bara mer orolig på så nu kör vi vad-som-helst-bara-du-sover-metoden, den funkar jättebra, när Barnet vaknar så får han sova mellan oss, oftast somnar han om på tre sekunder, annars får han lite välling också. Nuförtiden vaknar han vid 4-5 nångång å sen när det är dags att gå upp.
Himmelriket!
(Men så tror jag ju på att samsovning är en bra sak som ger trygghet också...)