torsdag 11 december 2008

220. Leo är tvåspråkig!



På Leos dagis finns även barn med särskilda vårdbehov. Rullstolsbundna, nedsatt hörsel eller utan alla hönsen i pianot. Till exempel. Utöver att dagiset ligger 2 minuter från vår lägenhet så var detta ytterligare ett skäl för Leos föräldrar att välja just det dagiset. Vi gillade nämligen det faktum att även barnen med särskilda behov var integrerade i de vanliga dagisgrupperna; dels för att detta innebar mycket mer personaltäthet än ett normalt dagis och dels för att Leo helt naturligt får lära sig att alla är olika. Personalen jobbar även mycket med värdegrunder bland barnen.

Eftersom nedsatt hörsel är ett av handicapen på Leos dagis pratar personalen teckenspråk med vissa barn. När Leos mamma kom för att hämta honom förra veckan så sa hon att ”-Hej Leo, jag hämtar idag eftersom pappa måste jobba.” Mmm, nickade Leo och sa ”-Pappa” och så gjorde han teckenspråk för jobba (en knuten hand mot den andra). Personalen skrattade och sa att det där måste han snappat upp för det var inget de aktivt lärt honom. Så nu har vi ett tvåspråkigt barn. Problemet är ju bara att vare sig hans mamma eller pappa pratar teckenspråk – så vi har ingen aning om han försöker säga något annat än jobba! Hmm, vi får kanske gå en kurs även vi?

1 kommentar:

Anonym sa...

coolt hur barn lär sej språk. Jag var några veckor i Frankrike för länge sen och passade en treåring. Efter den tiden ställde han följdfrågor på franska när jag sjöng svenska barnvisor.
/Jenny